Yangın Merdiveni Yönetmeliği
Bir yapıda kullanılan ortak merdivenlerden yangın ve diğer acil durumlar oluştuğunda kullanılabilecek özellikte olanlarına yangın merdiveni veya kaçış merdiveni denilmektedir. Yangın merdivenleri diğer kaçış yollarıyla bütünleşik durumda olan bir yapıdadır. Örneğin yangın merdivenleri koridorların sonunda bulunan yangın çıkış kapılarıyla birleşmiştir ve koridor çıkışının yangın merdiveniyle birleşimi zorunlu bir birliktelik oluşturmaktadır. Yangın merdivenlerinin yapımı yasalarla zorunlu kılınmış ve yangın merdiveni yönetmeliğine bağlı bazı kurallarla kurulmaktadır.
Yangın Merdiveni Yönetmeliği Acil Çıkış
1-) Yapılan bütün yapılarda en az 2 adet yangın çıkışı bulunması zorunludur.
2-) Kişi sayısı 500’ü geçen yapılarda en az 3, 1000 kişiyi geçen yapılarda ise en az 4 yangın çıkışı bulunmak zorundadır.
3-) Yangın merdiveni kapılarının birbirinden olabildiğince uzak olması gerekmektedir. Yağmurlama sistemi bulunmayan binada yangın merdivenleri arasındaki mesafe diyagonal mesafenin yarısından, yağmurlama sistemi bulunan binalarda ise diyagonal mesafenin 3de 1’inden az olmamalıdır.
4-) Binada yangın hangi bölümde çıkarsa çıksın binada bulunan herkesin yangından kurtulması için yangın merdiveni yönetmeliği gereği kaçış yolları ve yangın merdivenleri birbirine alternatif oluşturacak şekilde dizilmelidir.
5-) Yangın merdivenleri giriş kotundan çıkış kotuna kadar süreklilik göstererek insanların güvenli şekilde naklini gerçekleştirmelidir.
6-) Bodrum kar ve yüksek binalarda korunumlu bir güvenlik holünden geçilerek yangın merdivenlerine ulaşılabilmelidir.
Yangın Merdiveni Yönetmeliği Kaçış Merdivenleri;
1-) Bir binada bulunan toplam kaçış merdivenlerinden en az yarsı doğrudan bina dışına açılmak zorundadır.
2-) Kaçış merdivenlerinin döşeme düzeylerinde 17 basamaktan çok olmamak ve 4 basamaktan az olmamak şartıyla sahanlıklar düzenlenebilir.
3-) Yangın merdivenini sahanlığı genişlik ve uzunluk olarak merdiven basamaklarının genişliğinden az olmamalıdır.
4-) Yangın (Kaçış) Merdivenlerinin basamakları kaymayı engelleyen malzemelerden yapımladır.
5-) Kaçış merdivenlerinin baş kurtarma mesafesi yangın merdiveni yönetmeliklerine göre basamak üzerinden itibaren 2,1 metre olmalıdır.
6-) Kaçış merdivenlerinde basamakların yükseklikleri 17,5 cm’den fazla olamaz.
7-) Kaçış merdivenlerinin basamaklarının genişliği 25 cm’den az olamaz. ( 25 cm sadece eski tip sıkışık ve bir katta oturan kişi sayısının 25’den az olduğu durumlarda geçerlidir.
8 -) Yangın merdivenlerinde basamakta bulunan kova hattı genişliği 12,5 cm’den az olmamalıdır. Sadece bazı eski konutlarda 10 cm’e kadar izin verilebilmektedir.
9-) Yangın merdivenlerinin bulundukları bölgelere yoğun çelik varlığından dolayı mekanik ve elektrik tesisat kurulumu yapılamaz.
Yangın Merdiveni Yönetmeliği Kaçış Rampaları;
1-) Yangın merdivenlerinin kova hattında konutlarda basamak genişliği 10 cm’den diğer yapılarda ise 12,5 cm’den az olmamalıdır.
2-) Kaçış rampaları bazı ayrıntılara göre yapıldığında yangın merdiveni olarak kullanılabilmektedir.
3-) Kaçış rampalarındaki eğim ’dan dik olmamalıdır.
4-) Bütün kaçış rampalarının başlangıç, bitiş ve ara düzlüklerinde sahanlıkların bulunması zorunludur.
5-) Kaçış rampaları yangın merdiveni yönetmeliğine uyumlu şekilde yangın merdivenleri gibi havalandırılmalıdır.
6-) Kaçış rampalarında kaymayı engelleyen kaplamalar kullanılmalıdır.
Uygun Fiyata Yangın Kapısı
Yangın kapısı ve tüm yangın söndürme sistemleri ile ilgili öğrenmek istediğiniz her türlü bilgiyi bize ulaşarak uzman ekibizden alabilirsiniz.
- 0216 335 55 61