Yangın Sprink Tesisatı
Yangın sprink tesisatı yangın çıkması durumunda yapının içine yerleştirilmiş olan sistemlerin kendiliğinden harekete geçerek yangını kontrol altına almak ve söndürmek amacıyla kullanılır.
Otomatik olarak söndürülemeyecek büyük yangınlarda ilgili yardım ekipleri gelinceye kadar yangının kontrol altına alınmasında büyük bir önem taşır.
Otomatik yangın söndürme sistemleri 4 ayrı şekilde uygulanır. Hangi sistemin uygulanacağı, uygulanılacak olan yapının dizaynı, teknik özellikleri ve yangından etkilenme sınıfı gibi özellikleri gözetilerek ayırt edilir.
Kapalı mekanlarda yangın genel olarak belirli bir veya birkaç nesnenin yanmasıyla başlar. Yangının kontrol altına alınması için bu nesnenin yükselen ısısının yanma sıcaklığının altına düşürülmesi gerekmektedir. Yangın sprink tesisatı'nda ki ndeki ana prensip yangının başladığı yerde kısa zamanda müdahale ederek, hangi yöntem uygulanmış ise o yöntem özelliği ile yangını kontrol altına almak hatta söndürmektir.
Yangın Sprink Sistem Çeşitleri
Sulu Sprink Sistem
Bu sistem sadece donma riski olmayan ve 95 dereceyi geçmeyen mekanlarda uygulanabilir. Donma riski varsa sistemin tüm elemanları antifriz yada elektirkli ısıtıcılı kablo ile korunma altına alınmalıdır.
Tek sistem kolonu yada birleşik sistem kolonu olarak uygulanabilir. Sistemin kurulacağı yerin büyüklüğü ve diğer özelliklerine göre değişiklik gösterebilir.
Sistem yangının sebep olduğu açığa çıkan ısı sistemin otomatik olarak açılmasını sağlar ve boruların içinde bulunan suyu o bölgede yağmurlama şeklinde boşaltmaya başlar.
Kuru Sprink Sistem
Bu sistem 70’’C üzeri ve yada donma riskinin olduğu mekanlarda kullanılabilir.
Kuru sprinkler sistemleri su yerine basınçlı hava yada dondurucu olarak bilinen nitrojen gazı ile çalışırlar. Yangın esnasında ısı, sistemi otomatik olarak harekete geçirdiğinde boru içerisindeki basınç hızla düşecek ve boru şebekesi girişine yerleştirilen, basıncı kontrol etmeye yarayan valfin açılmasını sağlayacaktır. Valfin açılmasıyla borular suyla dolacak ve sprinklerden alevlerin üzerine yağmurlama şeklinde su boşaltımı yapılarak yangın kontrol altına alınacaktır.
Deluge Sprink Sistem
Bu sistem kuru ve sulu sprinkler sisteme çok benzer ancak yangın tehlikesinin daha yüksek olduğu ve bolca suya ihtiyaç duyulan yerlerde kullanılır. Otomatik yada manuel olarak kullanılabilir ve sistem aktif değilken borularda su bulunmaz. Deluge sprinkler sürekli açıktır. Yangın esnasında ısıyı algılama sistemi vanayı açarak boruların suyla dolmasını sağlar.
Preaction Sprink Sistem
Çalışma prensibi Deluge Sprink sisteme çok benzer ancak sprink açık değil, cam ampuller yada eriyebilen bir birleşme elemanları vasıtasıyla kapatılmıştırlar. Yangını algılayacak sistem aktifleşince valf açılarak boru şebekesinin suyla dolmasını sağlar. Açığa çıkan ısının birleşme elemanını eritmesiyle yada cam ampulleri kırmasıyla açılan sprinklerden alevlerin üzerine su boşaltımı yapılarak yangın söndürülür yada kontrol altına alınır.
Hidrant Sistemleri
Bu sistem 5000 m² kullanımını geçen fabrikalarda bina çevresinde oluşturulan sistemdir. Kullanılan hidrantlar binadan yaklaşık 10 – 15 m. uzaklıkta monte edilerek, yangın anında hidrantlara ulaşılması hedeflenmektedir. Sistemdeki basınç yangın dolabı sistemine göre daha yüksektir. Asgari basıncı 7,0 bar olmalıdır. Bu ise yangına uzaktan müdahale imkanı sağlamaktadır.
- 0216 335 55 61
- 0532 503 85 59