Çelik Çatı

Şirketimiz 15 yılı aşkın bir süredir çelik çatı sistemleri ve çelik konstrüksiyon alanlarındaki uzmanlığıyla yanı sıra çatı yapımı, tamiri ve çatı ile ilgili her konuda profesyonel hizmet vermektedir.

Bal Grup olarak bütün imalatımızı uzman ekibimizle kendi fabrikamızda yapmaktayız. Malzemelerimizi tedarik ettiğimiz firmalar ile uzun yıllardır çalışmaktayız. Bu sektörde güvenin ve güvenliğin esas alınması gerektiğinin bilincinde olarak müşterilerimizin ve çalışanlarımızın güvenliğine verdiğimiz değer ile yüksek kalitedeki malzemeyle hassas işçiliği birleştirerek yaptığımız tüm projelerin mükemmel olmasını hedefliyor ve sağlıyoruz.

Çelik temelli yapı sistemleri uzun ömürlü yapımı kolay, ekonomik, hatasız üretime olanak sağlayan sistemlerdir. Her türlü iklim şartlarında kısa süren güvenli imalat ve montaj olanağı sağlar. Diğer yapı türlerine oranla daha hafif ve deprem gibi afetlere dayanıklıdır. Çeliğin geri dönüşüme olanak sağlayan bir materyal olmasıyapı sektöründe daha fazla tercih edilmesine sebepdir.

Ayrıca yapı bileşenlerinin ve yapım sisteminin hafif olması sebebiyle deprem kuvvetlerine daha az maruz kalırlar ve binaya gelen yükün azalmasını sağlarlar. Bu sebepten dolayı, beton yapı ve hadde profil çelik konstrüksiyon binaların çatılarında da hafif çelik konstrüksiyon çatı sistemleri sıkça tercih edilmektedir.

Çelik yapı sistemlerinde çatı formu eğimli çatı ve teras çatı olarak uygulanır. Hafif çelik yapılarda 600'den az eğimli yüzeyler duvar olarak analiz edilmezler, eğimli çatı olarak analiz edilirler. Hafif çelik konstrüksiyon ile tek yöne eğimli çatı, kırma çatı, oturtma çatı, mansard çatı gibi eğimli çatılar inşa edilir.  Çatı konstrüksiyonu mertekler ile veya makas kirişler ile çözülür, ancak makas kiriş çözümü sistem ekonomisini zorladığı için tercih edilmez. Teras çatılarda parapet yüksekliği Türkiye‘ de geçerli imar yönetmelikleri ile en fazla 1 M. olarak sınırlandırılmıştır.

Öğrenmek istediğiniz tüm sorularınıza doğru cevabı almak için lütfen bizi irtibat numaralarımızdan arayınız. Mühendislerimiz size her konuda yardımcı olucaklardır.

Kullanım Alanları

Çatı sistemleri ile ilgili her türlü bilgiyi sitemizden yada irtibat numaralarımızdan bize ulaşarak ekibimizden öğrenebilirsiniz. Firmamız talebiniz doğrultusunda yerinizde ücretsiz keşif yaparak size alabileceğiniz en kaliteli ve uygun fiyatlarla teklif verecektir.

Çatı yapımı, çatı aktarımı, çatı kaplaması, izolasyon ve yalıtımının gereğine uygun olarak yapılabilmesi için profesyonel bilgi ve yüksek deneyim gerektirir. Sağlıklı bir verebilmeniz açısından mühendislerimiz ve ustalarımızla derlediğimiz bilgileri sizinle paylaşmak isteriz.
Mesnet açıklığı fazla olan atölye, depo, fabrika gibi yapıların çatıları genellikle çeliktren yapılır. Çelik, demir maddesinin yüksek dereceli fırınlarda eritilmesi sonucu ortaya çıkan ham demirin yine özel fırınlarda tekrar eritilip içine katkı maddeleri konulmasıyla elde edilen bir maddedir. Çeliğin sertliğini ve dayanıklılık derecesini içerisindeki karbon oranı belirlemektedir.

Fabrikalarda çeliğe yapılan şekillendirmeye Haddeleme ve bu işlemin yapıldığı ürünlere Hadde Mamulü adı verilir. Günümüzde büyük yapıların çatılarının çelikten yapılmasının pek çok sebebi vardır.  Herşeyden önce dayanıklılık ve güvenlik önde gelir. Çelik, diğer çatı malezemelrinden çok daha hafif ve çok daha güçlü, dayanıklıdır. İmalatı, montajı ve bakımı çok daha kolaydır.Uzun ömürlü olması da ayrı bir tercih sebebidir.

Çatı bir binanın en önemli yapı elemanlarından biridir.Çatıların uzun ömürlü, sağlam ve zaman içerisinde sorun çıkarmayacak şekilde yapılabilmesi için en iyi kalitede malzeme kullanımı ve usta bir işçilik gerekmektedir. Çatılar fiyat bakımından yapıdaki inşaat maliyetinde çok az bir yer kaplar. Ancak yapının kullanılmaya başlanmasıyla en fazla sorun yaşanan yer yine çatıdır. Bunun sebebi ya işçiliğin yada kullanılan malzemenin kalitesizliğinden kaynaklanır.

Çatı Eğimi Hesaplanması

Projeler oluşturulurken çatı eğimi yüzdelik değerler ile gösterilir. Bu yüzdelik değerleri hesaplamak oldukça basittir. Örnek olarak projede %10 eğimli bir çatı gösteriliyorsa çatı eğiminin başlangıç noktasından mahya noktasına kadar olan yatay ve dik uzaklığının birbirine oranı 1/10 olur. Mahya noktası çatının en tepe noktasıdır. Eğimin başladığı yerden mahya noktasına kadar giden doğrultuda 10 metrelik bir ilerleyiş 1 metre yukarı doğru çıktığınızı gösterir. %20 ve daha az eğimli çatılar düşük eğimli çatılar olarak sınıflandırılır. Üzeri kullanılmayacak çatılar eğimli olarak yapılır. Çatı eğimi yapının bulunduğu bölgedeki iklim  şartlarına, kullanılacak malzemenin cinsine ve çatı aralalığından nasıl yararlanılacağına bakılarak hesaplanır. Ayrıca imarlı bölgelerde imar yönetmeliğine uygun şartlar esas alınmalıdır. Çatı eğimi binanın cephesinden hesaplanır saçaklar hesaba katılmaz. Kapalı çıkma bulanan ve bu çıkma, bina yüksekliğince devam eden kısımlarda da çatı eğimi çıkma ucundan hesaplanır. Ancak çatı, alınan eğimle bulunan  mahyanın, sacak ucuyla birleştirilmesiyle oluşturulur.

Çatı Aktarımı

Kiremit ile kaplı olan bina çatıları iklim farklılıkları, zaman aşımına bağlı yıpranma ve üzerinde yürünmesi gibi etkenlerle kar ve yağmur sularına karşı koruma özelliğini kaybeder. Bundan dolayı yapılan tadilat ve onarım işlerine aktarma denir. Aktarma mevcut kiremit komple kaldırılıp temizlenmelidir. Mevcur çatı kargasın’ın kırık ve çürükler yenilenmelidir. Çatı döşeme üzerine su izolasyon örtüsü yağmurun çatı  arasına sızıntı yapacagını hesap edip düzgünce serilmelidir. Açılan mevcut kiremitlerin kırıkğı çürüğü ayrılıp kiremitler birbirinden şaşırtmalı olarak düzgünce dizilmelidir. Bu tamirat işleminde çatının su  yalıtımı, ısı yalıtımı, yağmur oluklarının yenilenmesi ve izole edilmesi, çatıkarkas onarımı gibi çatının tamamı elden geçirilir.

 

Çelik Çatı Makaslarının Yapımı

  • Perçinle Yapılan Çatı Makasları:
    Yapılışlarının kolaylığı yönünden, çelik çatı makasları genellikle sırt sırta çift köşebent ile yapılmaktadır. Düğüm noktalarında korniyerler arasına levhalar konulmakta ve bağlantılar perçinlerle yapılmaktadır. Çelik Çatı makaslarında kullanılan en küçük köşebent kesiti (L 50 x 50 x 5 mm) En küçük perçin çapı ise d = 13 mm. alınmaktadır.
  • Kaynakla Yapılan Çatı Makasları:
    Genel olarak alt ve üst başlıkları “çift köşebent, T ya da I profil demiri” şeklinde çubuklara sahip olan Çatı makaslarının elemanları birbirlerine kaynakla bağlanmaktadır. Askı ve payandalar tek ya da çift  köşebent olurlar. Düğüm noktası birleşimleri de profil, korniyer ve bağlantının durumuna göre levhalı ya da levhasız olabilmektedir. Gerek perçinle gerekse kaynakla yapılan çelik Çatı makasla üzerine atılan aşıklar genellikle I, bazı durumlarda da U ve Z Profillerinden yapılmaktadır. Çatı makası veya kalkan duvara dik olarak gelen rüzgar etkisini önlemek üzere Çatı düzlemine paralel “rüzgar kirişleri” konulması  gerekmektedir Kirişlerin boyutları çoğunlukla L.45.45.5 lik köşebent ve , ≠ 60.6 lik lamalardan oluşmaktadır.

Genel olarak bina katlarında yükler arttığından kolon kesiti değişir. Çelik yapılarda kolonlar genellikle kat seviyesinde eklenir. Üst üste gelen kolonlarda kesitler aynı ise yüzeyden alıştırıldıktan sonra profilin yanlarına en az iki yardımcı levha konularak cıvatalarla birleştirilir.

Firmamızın merkez ofisi İstanbul'un en eski ve kıymetli semtlerinden biri olan Beyoğlu'nda bulunmaktadır. Üretim atölyemiz Ümraniye'dedir. Yurt dışı da dahil olmak üzere tüm yurt içinde güvenirliği, kalitesi  ve farklı vizyona sahip oluşuyla piyasanın en tercih edilen markası olan www.balgrup.com yapılmasını istediğiniz uygulama ile ilgili olarak uzman ekibimizle gerekli keşifleri yaparak sizlerle öncelikle profesyonel bilgi ve deneyimlerini paylaşmaktan onur duyar. Gerekli şartlar sağlanıp uzlaşmamızın akabinde size verdiğimiz termin süresinde işimizi bitirip olabilecek en mükemmel sonuçla teslim ederiz.

İşimize itibarımıza verdiğimiz önemle ve sizlere verdiğimiz değerle disiplinli ve uyumlu çalışan ekibimizle amacımız %100 müşteri memnuniyetidir.

- 0216 335 55 61

- 0532 503 85 59